Podczas jazdy co jakiś czas świeci w mojej Octavii kontrolka hamulca i pojawia się sygnał dzwiękowy. Sprawdziłem przednie klocki , płyn w normie. Z tyłu mam bębny i jeszcze ich nie odkręcałem ale czy to możliwe aby ich użycie było sygnalizowane?
Jeżeli ktoś miał doświadczenia z tym tematem to z góry dzięki za jakiekolwiek porady.
u mnie taka sytuacja występuje w momencie, gdy choć trochę mam podniesioną dźwignię hamulca ręcznego, musi być maksymalnie opuszczona, w innym przypadku świeci się kontrolka i radośnie pika :szeroki_usmiech
Połysk, Chyba powinieneś sprawdzić czujnik w zbiorniczku płynu,może nie działa prawidłowo.Taka sygnalizacja świadczy o niskim poziomie płynu h-cowego,więc jeśli płynu jest wystarczająco,może czujnik fiksuje.
Witam. Może ja pomogę. Tak jak koledzy sugerują jest to sygnalizacja zbyt małej ilości płynu w zbiorniku płynu hamulcowego. U mnie był podobny efekt. Walczyłem z tym kilka miesięcy rozbierając przy okazji pół skody. Okazało się, że winą były uszkodzone zegary. Chodzi o to, że jeden z przewodów wchodzących do czujnika poziomu płynu hamulcowego jest podłączny do masy akumulatora. Drugi natomiast wychodzi z pinu nr 17 (lub 27 już teraz nie pamiętam) i podaje na czujnik 12 V po przekręceniu kluczka stacyjki. Jeśli masz możliwość odepnij wtyczkę od czujnika i sprawdź czy pojawia się napięcie miedzy dwoma przewodami po przekręceniu kluczyka. Jeśli tak to zmierz zwarcie między stykami czujnika kiedy będzie pływak nie będzie wciśnięty. Bedziesz miał odpowiedź
Była: Octavia II RS BWA 268KM/350nM
Jest: Golf VII GTI Performance 242KM/356nM (prezent od fabryki)
Komentarz